Com avancem en la implementació de la IPA des de la gestió

Nova Jornada formativa organitzada per l’ACDI i IPACAT. En la presentació, Marga Esteve, Presidenta de l’ACDI, ha explicat que “les direccions i els comandaments hem d’impulsar les infermeres de pràctica avançada amb el coneixement i reivindicant que se les reconegui econòmicament”. Lena Ferrús, professora i coordinadora de recerca a la Càtedra de Gestió, Direcció i Administració Sanitàries de la UAB, ha agrait la resposta que “heu donat a aquesta convocatòria” i ha sentenciat que “les infermeres de pràctica avançada aporten prestigi al sistema de salut”.


Pel que fa a la visió internacional de la IPA, Alba Llop, consultora de l’OMS Europa, ha incidit en què “cal que aprofiteu les xarxes de la OMS i les diferents experiències d’altres països en la implementació de les IPA per avançar” i ha recalcat que “és molt important saber què s’espera d’una IPA, què aporta i saber la necessitat i el valor del seu rol i establir com es paga les IPA des d’una prespectiva assistencial”.


D’altra banda, Adelaida Zabalegui, subdirectora infermera de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha presentat l’estudi IPACAT: La pràctica avançada a Catalunya i ha afirmat que “necessitem un impuls professional” i ha demanat “implicació per part del departament de salut en la implementació de les IPA i en la seva regulació per poder arribar al model que s’adapti a les nostres necessitats, sempre incloent un comitè assessor format per infermeres”.


La jornada ha continuat amb un debat sobre les barreres en la implantació de la pràctica avançada en una taula moderada per Antonia Villalba, Directora Infermera del Consorci Sanitari de Terrassa, i amb la presència d’Anna Cruz, Directora Gerent de l’Hospital Universitari Sagrat Cor de Barcelona que ha assegurat que “estem avançant però ens cal més relat, dades i estratègia”; de Yolanda Lejardi, gerent de Transformació del Sistema de Salut, Responsable del Pacte Nacional de Salut, que ha explicat que “hem anat creixent desharmònicament i la gran barrera és demostrar com aquest rol infermer aporta benefici en termes de salut i eficiència” i Eva Melendo, secretària del Consell Assesor Sociosanitari, que ha demanat “resoldre la barreja conceptual que té el col.lectiu infermer sobre la IPA”.


Segona part de la jornada ACDI-IPACAT amb el debat sobre la necessitat de la implantació de la pràctica avançada moderat per Saray Alen, Directora Infermera de l’Hospital General de Granollers, i amb els ponents Xavier Arrebola, Adjunt d’Infermeria de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), Coral Fernández Solana, Directora a la Direcció d’Atenció Primària (DAP) de la Metropolitana Sud, i Isabel Rodríguez, sotsdirectora Infermera de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Arrebola ha explicat que “com a hospital comarcal tenim 3 IPA”, Coral Fernández ha explicat que “a l’atenció primària estem vora 60 IPA” i Isabel Rodríguez ha dit que “com a hospital gran tenim 48 llocs de treball a ser coberts per IPA’s”.


Com a conclusions de la jornada, Lena Ferrús, professora i coordinadora de recerca a la Càtedra de Gestió, Direcció i Administració Sanitàries de la UAB, ha destacat que cal aprofitar la direcció de cures a nivell governamental, ha recordat que el lideratge de les direccions ha de reforçar les IPA’s i ha incidit en què cal ajudar, acompanyar i avançar junts -sindicats, col.legis, la societat científica i els líders infermers-. Ha recalcat la necessitat de tenir estudis universitaris sobre l’IPA, la importància dels indicadors i la necessitat de valorar la aportació de les IPA’s en el sentit que contribueixen en la sostenibilitat del sistema de salut.


Adela Zabalegui, subdirectora infermera de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha recordat que el col.lectiu infermer té la necessitat que es reconegui la IPA, ha demanat estandaritzar els títols IPA’s així com deixar clar les descripcions dels llocs de treball per garantir el seu reconeixement i suport.


Carme Planas, Directora de Cures Infermeres del Sistema de Salut de Catalunya i de l’ICS, assegura que “treballem per avançar en la consolidació de la IPA”, demana que “el lideratge de les infermeres i gestores sigui garant pel desenvolupament de les IPA’s” i admet que “cal regular-les IPA’S perquè puguin exercir com a tal”.

Més informació

Necessites més informació?

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu!

El lliurament d’aquesta fitxa suposa el consentiment perquè la Secretaria Tècnica de la Reunió tracti automàticament les dades contingudes en ella, incorporant-los als seus fitxers automatitzats, dels quals la Secretaria es fa responsable en els termes exigits per la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal (Llei Orgànica 15/1999 de 13 de desembre). Té dret a accedir a la informació que sobre vosté continguin aquests fitxers, així com a corregir, cancel·lar o oposar-se a aquestes dades. Per a qualsevol consulta relacionada amb el tractament de les seves dades pot dirigir-se a sanicongress@acdi.cat