Resum i conclusions: Reunió de Direccions Infermeres de Catalunya

Dilluns, 23 de març de 2015. Barcelona

El passat dilluns 23 de març, 80 directores infermeres i altres directius del col·lectiu infermer d’arreu de Catalunya varen reunir-se  per analitzar els canvis estructurals en els organigrames de les organitzacions sanitàries i debatre sobre la situació actual de les direccions infermeres.

L’Associació Catalana de Direccions Infermeres (ACDI) va considerar necessari reunir d’urgència a tots els equips directius infermers amb l’objectiu de reflexionar sobre la seva situació i  consensuar accions per dur a terme en un futur immediat degut a la situació d’ inestabilitat que travessen els equips directius dels Departaments d’Infermeria.

La presidenta de l’ACDI, Marga Esteve va explicar la necessitat d’expressar el malestar sobre aquesta situació mitjançant l’enviament d’una carta al conseller de Salut, Boi Ruiz on l’ACDI demanava que es complís el que en el seu moment es va consensuar i aprovar en el Consell de la Professió: una Direcció infermera amb responsabilitat, autoritat i autonomia.

La reunió va ser àmpliament representativa, tant des del punt de vista territorial (assistència de direccions de Barcelona ciutat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Girona i Tarragona; com en l’àmbit professional, amb la presència del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona.

El debat entre els assistents va ser constant amb temes actuals i d’interès pel col·lectiu. Els membres de la Junta Directiva de l’ACDI van recollir en tot moment les idees, aportacions i reflexions dels participants per tal de fer-ne un anàlisi i establir un pla d’acció.

Entre les principals conclusions, en destaquen les següents: actual, s’ha de començar a pensar en el nostre futur.

  • Les Direccions Infermeres travessen una situació crítica.
  • La Direcció Infermera ha d’estar situada en els organigrames amb dependència directa del gerent o director general i al mateix nivell de responsabilitat que la Direcció mèdica.
  • Cal que es compleixi el document escrit i aprovat, elaborat pel Consell de la Professió Infermera. Cal tornar-lo a presentar o, en tot cas, tornar-lo a revisar.
  • No hem sabut demostrar l’activitat que realitza la professió infermera en la societat. Falten indicadors
  • Necessitem reflexionar sobre nosaltres mateixes. Sobre el nostre paper en la societat i dins les organitzacions (ens valoren?).
  • Cal potenciar la imatge de la Directora Infermera i donar a conèixer què fem, a què ens dediquem, etc.
  • També s’ha de començar a treballar des de sota. Conèixer l’opinió de les infermeres sobre la seva Direcció: som útils? Com ens veuen? Què esperen de nosaltres? A vegades s’ofereixen direccions i les infermeres no les volen.
  • Ens trobem en un moment d’incertesa i l’hem d’aprofitar per fer-nos sentir. Ningú ens vindrà a buscar. Hem de ser nosaltres mateixes qui liderem aquest canvi.
  • Hem de sumar, intentar consensuar i hi ha d’haver una única veu. Aquest canvi l’han de liderar els col·legis professionals territorials, juntament amb el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, l’ACDI i altres associacions. Tots conjuntament.

De la reunió van sortir tres accions a realitzar en els propers sis mesos. Són les següents:

  • Si el conseller no respon a la carta enviada per l’ACDI: publicar la carta i difondre-la als mitjans.
  • La creació d’un grup de treball, petit i àgil, per elaborar un document sobre les Direccions Infermeres (què som, què fem, quin és el nostre paper dins les organitzacions, etc. ). Difondre el document entre el col·lectiu, organitzacions i societat, en general.
  • Anar a parlar amb cadascun dels grups parlamentaris.

Des de l’ACDI volem donar les gràcies a tots els companys i companyes que van assistir a la reunió. Considerem que és important donar-nos a conèixer i fer-nos sentir. Hem de sumar forces conjuntament per millorar la situació actual i continuar treballant en el nostre futur immediat.

Us animem a fer-nos arribar qualsevol altra idea o suggeriment que tingueu mitjançant el correu electrònic  secretaria@acdi.cat.

Més informació

Galería

Necessites més informació?

Omple el formulari i ens posarem en contacte amb tu!

El lliurament d’aquesta fitxa suposa el consentiment perquè la Secretaria Tècnica de la Reunió tracti automàticament les dades contingudes en ella, incorporant-los als seus fitxers automatitzats, dels quals la Secretaria es fa responsable en els termes exigits per la Llei Orgànica de Protecció de Dades de Caràcter Personal (Llei Orgànica 15/1999 de 13 de desembre). Té dret a accedir a la informació que sobre vosté continguin aquests fitxers, així com a corregir, cancel·lar o oposar-se a aquestes dades. Per a qualsevol consulta relacionada amb el tractament de les seves dades pot dirigir-se a sanicongress@acdi.cat